Vnetje obzobnih tkiv ali parodontalna bolezen

Ste vedeli, da se velika večina niti ne zaveda, da je v zgodnji fazi paradontalne bolezni oziroma vnetja zob? V tej fazi je namreč bolezen le poredko boleča. Ko pa se pričnejo pojavljati prve bolečine, je pogosto že prepozno, da bi sploh lahko rešili zob.

Parodontalna bolezen pomeni vnetje obzobnih tkiv. Vse dokler je vneta samo dlesen, ta pojav imenujemo gingivitis. Ko pa se vnetje dlesni razširi še na druga obzobna tkiva, tedaj je govora o parodontitisu.

Ključni vzrok za paradontozo

Paradontoza je praviloma posledica nalaganja zobnih oblog na zobe. Pri tem mislimo na lepljiv, prozoren film, ki je zgrajen iz hrane ter bakterij. Slednje v naših ustnih nenehno nastajajo. Preprečevanje nastajanja zobnih oblog lahko dosežemo z vsakodnevno nego, ki zajema temeljito ščetkanje, nitkanje in ne nazadnje še uporabo medzobnih ščetk.

Če oblog ne odstranimo, te v manj kot dveh dneh poapnijo. Tovrstna snov se imenuje zobni kamen. Bakterije v zobnih oblogah izločajo strupene snovi. To pa povzroča vnetje dlesni in kasneje še preostalih delov ustne votline. Poškodujejo se koreninski cement, čeljustne kosti, pozobnice. Če bolezen napreduje, lahko pride celo do izgube zob.

Posledice paradontalne bolezni

Parodontalna bolezen v ustih in na drugih delih telesa pušča nevarne posledice. Zelo prikrito uničuje zdravje ust, posledično posega tudi v vse telo. Že samo en manjkajoči zob v ustih lahko povzroči izjemne spremembe. To vpliva na stabilnost funkcije in ne nazadnje tudi na sam nasmeh.

Prva posledica topljenja kosti je zobna majavost. Ugriz je posledično veliko manj učinkovit. Med zobmi se pričnejo pojavljati izjemno neestetski črni prostori. Paradontoza je torej bakterijsko vnetje dlesni. Posledica je tudi neprijeten zadah, ki neugodno vpliva na družabne ter poslovne stike. Bakterije pa se še zdaleč ne zadovoljijo samo s povzročanjem velike ustne škode. Kmalu strupi oziroma toksini bakterij pričnejo vdirati še v krvni obtok ter okužijo vse naše telo. Tedaj govorimo o veliki nevarnosti za naše celotno zdravje.

Na koga se obrniti v primeru težav?

Težave s parodontozo bo najbolje rešil parodontolog! Gre za specializirane zobozdravnike. Pri pregledu  uporabijo parodontalno sondo, s katero preverijo kakšna je globina vaših dlesni (ne vem če je čisto pravi izraz).

Leave a Reply