Ljubljani derbi v Kranju, Koper zanesljivo prek Branika

5 Feb, 2016 / 0

Jaka Mikoletič

Prejšnjo soboto je bil že v 1. kolu DP na sporedu derbi med AVK Triglav in VK Ljubljana Slovan. Ljubljančani so v napeti tekmi slavili s 7:9. Nekoliko mirneje pa je bilo štiri dni kasneje v Kopru, kjer je domači VD Koper 1958 s kar 27:5 ugnal AVK Branik iz Maribora. AVD Kokra iz Kranja je bila v prvem krogu prosta.

V Kranju sta se srečala finalista letošnjega pokala, znova pa so zmago domov odnesli vaterpolisti Ljubljane. Na začetku tekme štiri minute nismo videli gola, nato pa je Ljubljano v vodstvo popeljal Martin Stele. Do konca četrtine je Triglav obrnil rezultat in po golu Benjamina Popoviča in dveh Marka Gostiča (vmes je Gregor Merlak izenačil na 2:2) na odmor odšel z golom prednosti. V drugi četrtini pa so sledili trije zaporedni goli Ljubljane, nato pa še po eden na vsaki strani in Ljubljana je ob polčasu vodila za dva gola. V tretji četrtini je padel en sam zadetek v mrežo Ljubljane in obetala se je zanimiva zadnja četrtina. Andraž Verač je Ljubljano hitro popeljal na +2, nato pa sta Gostič in Črt Malavašič poskrbela za izenačenje. Na drugi strani je Miha Fakin Ljubljano takoj vrnil v vodstvo, do konca pa je bilo še dolgih šest minut. Triglavovi poskusi, da bi prišli do novega izenačenja so večinoma končali v bloku, Stele pa je nato nekaj manj kot tri minute pred koncem znova popeljal na +2. Golov nato nismo več videli in Ljubljana si je priborila pomembne točke v boju za razvrstitev na lestvici že na samem uvodu v prvenstvo. Najboljša strelca sta bila pri domačih Gostič in pri gostih Stele, oba s po tremi zadetki.

V Žusterni pa je ekipa Kopra 1958 rutinsko opravila z Branikom. Domačini so skozi celotno srečanje višali svojo prednost in tekmo dobili z 22 goli prednosti. Že v prvi četrtini so praktično odločili zmagovalca, ki so jo dobili s 6:1, v tem delu igre pa je bil dvakrat natančen Nenad Černeka. V naslednjih treh četrtinah so Koprčani dosegli po 7 zadetkov, Branik pa je zgolj v zadnji mrežo zatresel več kot enkrat. Premoč domačih kaže tudi to, da so se prav vsi, ki so zaigrali na tekmi, vpisali med strelce, razen obeh vratarjev. Ekipo Kopra je s petimi zadetki vodil Peter Brozovič, štiri je dodal Nejc Potočnik. Pri gostih pa je bil dvakrat uspešen Luka Globovnik.

V 2. kolu bomo v soboto, 6. februarja v Kranju spremljali mestni derbi med Kokro in Triglavom, v Ljubljano pa na Kodeljevo prihaja trenutno vodilni Koper 1958. Obe tekmi se bosta začeli ob 18.00. Branik iz Maribora pa je v tem kolu prost.