Ljubljana prvič pokalni prvak

4 Feb, 2016 / 0

Jaka Mikoletič

Vaterpolisti VK Ljubljana Slovan so 19. decembra prvič v zgodovini osvojili naslov pokalnega prvaka Slovenije, potem ko so v lepem vzdušju pred približno 300 gledalci na Pokritem olimpijskem bazenu v Kranju s 5:9 ugnali ekipo AVK Triglav iz Kranja.

Že v tretjem zaporednem finalu sta se srečali ekipi Triglava in Ljubljane. Kranjčani so lani odnesli pokalni naslov, Ljubljana pa državnega in če se orientiramo po lanskih medsebojnih obračunih, smo lahko tudi tokrat pričakovali napeto in neodločeno tekmo.

Obe ekipi sta začeli močno, Ljubljano pa je po slabi minuti igre v vodstvo popeljal David Kecman. Triglav je v naslednji minuti in pol odgovoril z goli Jake Štirna, Marka Gostiča in Gašperja Šenice ter prisilil gostujočega trenerja Jureta Škofa da vzame minuto odmora. Po time outu pa je sledil mrk Kranjčanov, saj je Ljubljana ponovila Triglavovo vajo in do konca prve četrtine sama zabila tri zadetke, prejela pa nobenega. Poleg Kecmana je bil v tem delu igre dvakrat natančen še Gregor Merlak. Podobno zgodbo smo videli tudi v drugi četrtini, saj je Ljubljana zabila še trikrat, z dvema goloma pa se je izkazal Martin Stele in tokrat je bil kranjski trener Aleš Komelj tisti, ki je moral zahtevati minuto odmora. Ob koncu polčasa je za Triglav po več kot 12 minutah brez gola zadel Benjamin Popovič in Ljubljana je na glavni odmor odšla s +3.

V tretji četrtini pa sta na sceno stopila oba vratarja, pri Triglavu Gašper Žurbi in v vratih Ljubljančanov Andraž Žurman. Edini gol v tej četrtini je zabil Štirn, ko je izkoristil prednost z igralcem več ob izključitvi Andraža Verača. Tudi v prvi polovici zadnje četrtine navijači niso videli zadetka, nato pa je prvi strelec tekme Merlak, s svojim tretjim zadetkom na tekmi, Ljubljano pripeljal na prag osvojitve pokalnega naslova. Triglavovi poskusi lovljenja nasprotnika so bili do konca tekme neuspešni, minuto pred koncem pa je za potrditev tega, da v sezoni 2015/16 pokalni naslov odhaja v Ljubljano, z močnim strelom z razdalje poskrbel Miha Fakin. Ob zadnjem sodnikovem žvižgu so, kot je to pri vaterpolu že v navadi, v vodo igralci vrgli tudi strokovni štab in Ljubljana se je veselila prvega pokalnega naslova.